Новини


SEO оптимизацията – мит или възможност?

SEO оптимизацията – мит или възможност?

SEO /Search Engine Optimization/ продължава да е енигма за повечето хора, а донякъде дори и за тези, които са специалисти в областта. Следствието от това е, че много хора и най-вече собственици на бизнес имат съмнения доколко въобще е реално постижима SEO оптимизацията и каква полза би имало от нея. Именно като отговор на такъв тип въпроси и съмнения ще се опитаме да внесем повече яснота по темата.

Най-просто казано SEO оптимизацията е изкуството да направиш така, че даден сайт да излезе на първа страница в SERP /Search Engine Result Pages/ по търсенето на определени ключови думи и изрази, и с това да привлече конкретна таргет аудитория /потребители на предлаганите в сайта продукти или услуги/.

В началото, когато Гугъл тепърва стартираше, повечето собственици на сайтове мислеха, че като просто напълнят сайта с желаните от тях ключови думи, това ще е напълно достатъчно. И в действителност това така и беше. За кратко. С растежа на мрежата обаче, порасна и Google. И оптимизацията за търсачки вече не е толкова прост процес. Нека да хвърлим един поглед на историята на SEO индустрията.


Историята на SEO

Колкото и Google да се е превърнал, за много хора, в синоним на интернет - тук отваряме една голяма скоба, за да дадем пример: в една сравнително голяма българска компания, имаше временен проблем с DNS сървърите и на всеки, който искаше да отвори www.google.bg, му се отваряше началната страница на компанията доставчик на интернет. Оставяме настрана дали това е било случайно или не, оказа се обаче, че това буквално спря всички процеси в компанията. Защото почти всеки, който иска да отвори даден сайт или каквото и да било в мрежата, дори собствения сайт на компанията, не пише в адрес бара на браузъра, който ползва, а пише името на сайта в полето за търсене на Google. И да няма Google е равносилно на това да няма интерент. Tолкова за синонимите Google и интернет, нека продължим с историята на оптимизацията за търсещи машини.

Та колкото и огромнa роля да играе Google в момента, истината е, че имаше търсачки и преди Google, и то доста преди тях. Yahoo, Alta Vista, All the Web, Lycos, Infoseek и други работеха и даваха резултати много преди появата на Гугъл. През далечната 1996 година, добре познатите Лари Пейдж и Сергей Брин, тепърва стартираха създаването на техен собствен алгоритъм за търсене. Първоначално се е казвал BackRub. През 1997 регистрират google.com и всичко след това е история.

Майкрософт, както обикновено, закъсняха и пуснаха Bing през юни 2009. Bing още е в употреба, но ако не беше в пакет с множеството продукти на Майкрософт, едва ли някой щеше да е чувал за него.


Количество срещу качество в SEO

Когато търсачките или search engine -ите започнаха да доминират начина, по който всеки от нас търсеше информация, на всяко търсене, което може да се сетите, се връщаше изобилие от резултати. Въпросът обаче беше, че качеството на предложените резултати беше изключително ниско. Просто много от собствениците на сайтовете ги пълнеха с най-търсените ключови думи, без оглед на конкретната тематика на сайта - важен беше големият поток от посетители.

Точно тук Google видяха техния шанс и се заеха с решението на този казус. Поставиха си за цел да направят така, че резултатите от търсенето да са максимално близки до това, което потребителят търси и очаква да получи. Лесна задача, трудно изпълнение. Така или иначе обаче, с течение на времето техните търсещи алгоритми започнаха да извеждат на все по-преден план релевантността като параметър. За съжаление, SEO гурутата бяха почти толкова бързи, колкото Гугъл и все намираха начини да подлъжат алгоритъма.

На този етап господата Пейдж и Брин стартираха тяхната PageRank технология, която помагаше затова сайтовете в резултатите от търсенето да се подреждат и по множество качествени параметри, а не само по ключови думи. Точно това беше началото на оптимизирането за търсещи машини /SEO/, такова, каквото го познаваме днес. Естествено, промени и изменения, пингвини и панди има постоянно, но никога вече не са били така драматични, както в онзи момент.


SEO оптимизацията в цифри

Днес, по данни на Forbes, SEO е индустрия за над 80 милиарда долара. Индустрия в която има изобилие от компании, готови да платят значителни суми, за да си осигурят заветната първа страница на Гугъл за техните уебсайтове. Google от своя страна, разбира се, също се усъвършенства постоянно и винаги намира какво ново и повече да предложи.


White Hat SEO услуги

Това са услуги, които няма за цел да заблудят алгоритмите на Google, каквито са Black Hat SEO практиките, а изграждат една дългосрочна SEO стратегия, която не рискува да изхвърли сайта ви от индекса /страниците с резултати/ при всеки нов пингвин или панда /ъпдейтите на алгоритъма/. Според повечето проучвания и мнения на специалисти от бранша, да изнесете изцяло вашето SEO на външна специализирана агенция е все още най-ефективният път за постигане на най-добрите резултати. Ще ви излезе и по-евтино и по-ефективно в дългосрочен план, отколкото да създадете in-house екип във вашата компания.

Естествено много е важно внимателно да подберете дигиталната маркетингова агенция на която да доверите вашата SEO стратегия. Обърнете внимание дали са официален партньор на Google, вижте и с кои компании са работили, отколко време са в индустрията и т.н. Услугите на една такава маркетингова агенция не само ще ви осигурят правилна стратегия за създаване на съдържание, но и ще управляват вашите вътрешни и външни линкове, ще следят за евентуални проблеми при индексирането на вашия сайт, ще изпращат при нужда бота на Гугъл на вашия сайт и ще ви дадат инструменти с които да следите прогреса на вашия сайт по желаните от вас ключови думи.


Заключение

Дори и всичко по-горе да изглежда объркано за незапознатите с материята, поне едно е ясно: от изключително значение е вашият сайт да предлага добре написано, полезно, оригинално и релевантно съдържание, което разбира се, съдържа ключовите думи, които сте си заложили във вашата SEO стратегия.

Естествено, инвестирането в Google Ads, Facebook, Instagram, LiknedIn, имейл маркетинг, influence маркетинг и други важни канали за трафик към вашия сайт, също си остават жизнено важни елементи във всяка цялостна дигитална стратегия.

И така, за хората, които се чудят дали SEO оптимизацията е все още актуална, можем да кажем, да, жива е, добре е :), но е много вероятно да ви е трудно сами да сте в крак с постоянно променящите се алгоритми на Google.

И точно тук идва ролята на дигиталните маркетингови агенции с доказан опит и официално партньорство с Google, които могат да ви бъдат от полза и да превърнат органичния и качествен трафик от Гугъл, от потенциална възможност в реален канал, който ви носи приходи.

Ако имате нужда от консултация за вашата SEO стратегия, можете да разчитате на нас.

Можете да направите запитване за цени за SEO оптимизация.

Повече информация за оптимизацията като част от дигиталната стратегия на една компания, можете да намерите в нашата секция SEO оптимизация.

Формуляр за връзка