Новини


5 актуални тенденции в Инстаграм през 2019 година

5 актуални тенденции в Инстаграм през 2019 година

Независимо дали сте малък или голям бизнес, има едно нещо, към което е добре да насочите своите онлайн усилия, а именно развитие на вашето присъствие в Instagram. Разбира се, за да се възползвате максимално от потенциала и възможностите на мрежата, е нужно да знаете какво се случва там в момента. В следващите редове ще ви представим 5 тенденции в Инстаграм, които всеки бизнес е добре да следи през 2019-та година, за да извлече най-доброто от този канал.

От стартирането си през 2010-та година до днес, Инстаграм претърпя огромна промяна като от платформа за споделяне на снимки се превърна във въздействаща социална мрежа. За последните 5 години броят на потребителите на Instagram е нараснал 11 пъти, като активните потребители са над 1 милиард, което прави платформата най-бързо растящата социална мрежа. За справка можете да погледнете данните от Statisa:

5 актуални тенденции в Инстаграм през 2019 година

Какво означава този ръст?

Инстаграм е вече сериозен играч сред социалните мрежи, в които потребителите прекарват своето време. Ако през изминалата година основно сте наблягали на реклама във Фейсбук и развитие на своята страница, то през новата година е добре да интегрирате и Instagram в цялостната си дигитална маркетингова стратегия. Това ще ви позволи:

 • Да достигнете до нови потребители;
 • Да ангажирате по креативен начин вашите последователи;
 • Да постигнете по-голяма познаваемост на вашия бранд и бизнес;
 • Да повишите своите продажби.

Въпреки, че конкуренцията в платформата расте ежедневно, тя все още е значително по-ниска спрямо тази от Facebook. Същевременно, с развитието на бизнес профил и реклама в Инстаграм, може да постигнете също много добри резултати, при това на значително по-ниска цена. За да постигнете това обаче е добре да се възползването от тенденциите в канала, които в следващите редове ще ви представим накратко.

Инстаграм Тренд #1: Високата потребителска ангажираност на платформата ще привлича все повече потребители и брандове в нея.

Присъствието ви в социалната мрежа няма да ви носи голяма стойност, ако не успявате да ангажирате вашата аудитория. За да постигнете своите бизнес цели, е нужно да работите именно в посока взаимодействие с вашата целева аудитория.

В многообразието от социални мрежи, Instagram се откроява именно с високата ангажираност на потребителите. Инстаграм е платформа, чийто фокус са красивите изображения и видеа, и именно посредством тях се постига по-високата ангажираност.

Няколко насоки, в които можете да насочите вашите усилия:

 • Създавайте съдържание, което да отговаря на интересите на вашата аудитория. Колкото по-персонализирано и по-креативно е то, толкова по-добре;
 • Използвайте подходящи хаштагове, за да достигнете органично до по-голяма аудитория;
 • Не бъдете пасивни и публикувайте регулярно. Разбира се, водещо остава качеството на съдържанието пред честотата на публикуване;
 • Експериментирайте с реклама в Инстаграм. Така вашето послание ще достигнете до точно тази аудитория, до която искате и ще имате възможност да сравните резултатите от този канал с тези от Facebook и Google.

Инстаграм Тренд #2: Instagram се превръща във все по-голяма „платформа“ за продажби.

Друга силна черта на Инстаграм е възможността да повишите значително своите продажби. 80% от потребителите на платформата следват бизнес профили, а следването на хаштаговe от своя страна, им позволява да откриват и продукти, от които биха се заинтересовали.

С подходящата стратегия за съдържание, бихте могли да насочите вашето внимание към конкретни продукти. Разбира се, съветът ни е да подходите балансирано. 80% ангажиращо съдържание и 20% продуктово съдържание е добро съотношение.

Още няколко препоръки, които можете да приложите, за да се възползвате максимално от този тренд:

 • Сложете линк в биото към конкретен продукт или промоция;
 • Използвайте call-to-action бутони в изображенията, за да насърчите последователите ви да научат повече информация за вас и продуктите ви;
 • Използвайте Instagram Stories и Highlights, за да представите нови продукти или услуги;
 • Използвайте функцията за пазаруване и възможността да отбележите цените на продуктите в снимките.

Инстаграм Тренд #3: Вниманието на потребителите на Инстаграм ще бъде все по-съсредоточено върху Stories.

Хоризонталният формат Stories, който след 24 часа изчезва, привлича потребителите с възможността да разкажат и видят истории по един по-артистичен и автентичен начин. Вниманието на потребителите на мрежата е все по-съсредоточено там и през 2019-та година се очаква Stories да бъде един от водещите формати както за Инстаграм, така и за Фейсбук. Прогнозите са съдържанието от тях да измести това от News Feed. Ето защо е добре да започнете да присъствате все по-често там. Адаптирайте вашето съдържание и реклама във формат за Stories. Бъдете креативни и експериментирайте с многообразието от инструменти, които са на разположение.

Още няколко съвета свързани със Stories.

 • Създавайте Stories, особено ако аудиторията ви са „millennias”. Те обожават Stories и прекарват значително време разглеждайки ги;
 • Използвайте Stories, за да представите новости около вас и бизнеса ви;
 • Провокирайте вашите последователи да комуникират с вас използвайки въпроси, анкети и стикери в Stories.

Инстаграм Тренд #4: IGTV ще доминира платформата.

Понякога снимките не са достатъчни, за да разкажете вашата история, особено във времена, в които видеото е все по-предпочитана форма за консумиране на съдържание. Но това не е единствената причина за възхода на IGTV – формата, който позволява да качвате видео съдържание, на едно място на своя бизнес профил. Потребителските навици за сърфиране основно през телефон, и факта, че видео форматът на IGTV е хоризонтален, прави гледането на IGTV лесно, удобно и предпочитано.

За да се възползвате максимално от Instagram IGTV:

 • Проучете конкуренцията и вижте какво съдържание създава, за да прецените на къде да насочите вашите усилия;
 • Създавайте видеа от типа „How to” и „ How it’s made”;
 • Използвайте IGTV, за да представите човешката страна на вашия бизнес.

Инстаграм Тренд #5: Инфлуенсърите в Инстаграм ще имат все по-голяма сила.

Потребителите днес са непрекъснато и отвсякъде облъчвани с реклама. Все по-често се опитват да „прескочат“ рекламата и се обръщат за мнение директно от инфлуенсърите в различните области. Инфлуенсърите от своя страна намират Инстаграм за изключително подходящa и ефективна платформа, в която да взаимодействат с брандовете и техните потребители.

Добре е да имате предвид няколко неща:

 • Ако решите да започнете да работите с инфлуенсър, убедете се, че той е подходящ и отговаря на интересите на вашата аудитория. Честа грешка е да се избере неподходящ инфлуенсър;
 • Следете дали някой инфлуенсър не взаимодейства с вашето съдържание. По този начин по-лесно можете да го превърнете в посланик на марката;
 • Ако сте млад и малък бранд, и се притеснявате, че големите инфлуенсъри няма да ви забележат или ще бъдат твърде скъпи, насочете се към микроинфлуенсърите. Те могат да бъдат значително по-евтин вариант и същевременно да бъдат изключително ефективни.

В заключение

Инстаграм е непрекъснато развиваща се социална мрежа, която има много какво да предложи, както на потребителите, така и на рекламодателите. За много бизнеси, платформата е вече задължителен елемент от комуникационната стратегия. Рекламата и управлението на бизнес профил в Инстаграм, по подобие на Фейсбук, предоставя многообразие от формати и възможности. За да постигате своите бизнес цели, възползвайте се от тенденциите в мрежата.

Ако имате нужда от консултация за вашата Инстаграм стратегия или просто ви трябва помощ по конкретна кампания, можете да разчитате на нас.

Можете да направите запитване за цени за управление на реклама в Инстаграм.

Повече информация за използването на социалните мрежи може да намерите в нашата секция Социални мрежи.

Формуляр за връзка